Wat is je innerlijke wijsheid?

door | 16 augustus 2022

Iedereen heeft innerlijke wijsheid. Een stem die ons leidt, ondersteunt en troost. Andere namen die ik daarvoor gebruik zijn de innerlijke gids, een innerlijke mentor of de innerlijke wijze vrouw. We worden ermee geboren, maar hebben vaak niet geleerd het te herkennen of ernaar te luisteren.  De stem van de innerlijke criticus krijgt daardoor meer ruimte om zich te laten gelden. 

In een eerder artikel schreef ik over de innerlijke criticus. Dit is een stem die ook bij iedereen aanwezig is. Deze is luid en herhaalt zijn ondermijnende argumenten herhaaldelijk. De stem van de innerlijke gids daarentegen treedt niet meteen op de voorgrond. Bij vrouwen met een negatief zelfbeeld is ze vooral erg ver op de achtergrond geraakt. Om haar te horen moeten we geduldig zijn in het ontvangen van haar boodschap. Het kunnen ingevingen en plotselinge inzichten of beelden zijn. De oplossingen van de innerlijke wijsheid kunnen heel verrassend zijn, heel eenvoudig en voor de hand liggend, of juist out-of-the-box ideeën waar je niet eerder aan gedacht had. Iedereen heeft een geweldige innerlijke mentor. Eentje met precies de juiste antwoorden en oplossingen voor ieder moment voor jou!

Wanneer we naar de innerlijke wijsheid luisteren in plaats van de innerlijke criticus zorgt dat voor een koerswijziging in de manier waarop we ruimte durven innemen voor onze dromen, onze wensen, onze behoeften, onze creaties en onszelf. We zullen onszelf niet meer klein houden, maar we durven groot te zijn en onszelf te laten zien. We luisteren naar de stem van wijsheid en ondersteuning en niet naar dat van kritiek en ondermijning. 

De innerlijke gids houdt dingen eenvoudig. Zodra de zaken onoverzichtelijk en ingewikkeld lijken kan de innerlijke gids ons weer naar de basis brengen. Als het moeilijk lijkt, laat de innerlijke mentor ons zien dat het ook makkelijk kan. Deze stem zal nooit lelijk praten over jezelf of anderen, het zal niet hard of kritisch zijn. Het vraagt niet van ons om beter ons best te doen of harder te werken. Het laat ons juist een simpele, makkelijke en veel efficiëntere manier zien om de dingen te doen, die heel authentiek is.

Vrouwen, meer dan mannen, wordt geleerd om externe hulpbronnen aan te boren of erkenning te vinden bij anderen. Ze worden zelden tot nooit aangemoedigd om op hun eigen instinct en intuïtie te vertrouwen, wat bij mannen meer het geval is. Bijna niemand leert om naar binnen te gaan om daar de antwoorden te vinden. Het resultaat is dat veel vrouwen daarom buiten zichzelf op zoek gaan naar erkenning en bevestiging. Andere mensen die hun vertellen dat ze het kunnen, de weg wijzen, advies geven en vertellen dat ze het goed doen. 

Het mooie aan het leren kennen van je innerlijke gids is de ontdekking dat niemand je beter kan steunen en adviseren dan je eigen innerlijke wijsheid. De innerlijke gids IS onze eigen innerlijke wijsheid, onderdeel van ons wezenlijke zelf. Ze zal er altijd voor je zijn, onvoorwaardelijk. Er is geen sprake van competitie of verraad. Ze is onze eigen innerlijke wijze stem die uitgaat van wat goed is voor ons, niet gebaseerd op wat anderen hebben gedaan. Het is heel uniek en authentiek en het advies zal het beste zijn voor jou.

 

Wat is deze innerlijke stem dan precies? De innerlijke mentor is een toegang tot het deel van ons dat niet beïnvloed word door angst of onzekerheid. Het is heel kalm en komt van een plek van liefde voor onszelf en anderen. Om in contact te komen met de innerlijke mentor is het noodzakelijk om er tijd voor vrij te maken. Anders blijven we werken vanuit een fantasie over je toekomstige zelf, niet de diepere stem van de wijsheid in onszelf. Deze stem zal er altijd zijn en gaat nergens heen. Het wacht simpelweg om gehoord te worden. Hoe meer tijd en aandacht we haar geven hoe meer ze op de voorgrond zal treden. Hoe makkelijker het zal worden om ons te laten leiden door vriendelijkheid, denken in mogelijkheden en vooral, hoe meer vertrouwen we zullen hebben in onszelf om het leven te creëren dat perfect bij ons past. 

Belight kan je helpen om in contact te komen met je innerlijke wijsheid. Het “love your Body” programma besteed veel tijd aan het vinden, herkennen en luisteren naar deze stem. Het is DE sleutel naar een zachtere en meer liefdevolle blik naar jezelf. 

Veel van het werk dat ik doe met de innerlijke criticus en de innerlijke wijsheid komt uit het boek “Playing Big” van Tara Mohr. Deze tekst is geïnspireerd op haar boek.