Volgens de traditionele wetenschap zijn er 6 basis emoties: Blijdschap, verdriet, boosheid, angst, walging, afschuw en verbazing. Als kind leren we hoe we met deze emoties omgaan. We leren van onze ouders/opvoeders, de leerkrachten op school en van andere kinderen. Iedereen heeft deze emoties, maar hoe goed gaan we daar eigenlijk mee om?
Tijdens het programma “Love your Body” besteden we veel aandacht aan het omgaan met emoties. Vooral boosheid krijgt veel aandacht. Hoe beter we leren omgaan met deze emotie hoe meer kracht en creativiteit we tot onze beschikking krijgen.
Laten we wat dieper ingaan op de emotie boosheid, omdat het, vooral voor vrouwen, een moeilijke emotie is in deze samenleving. We hebben geleerd dat boos zijn niet netjes is en dat het niet bij meisjes past. Daardoor zijn veel vrouwen hun boosheid gaan inhouden. Doordat de emotie niet gekanaliseerd is sluimert het ergens diep van binnen en komt die er op andere manieren uit. Opgekropte boosheid kan ongezonde gevolgen hebben voor het lichaam, maar ook in ons gedrag komt het op een disfunctionele manier naar buiten. We kunnen agressief gedrag gaan vertonen (naar anderen of naar onszelf), of passief-agressief gedrag, verslaving, zelfmutilatie, maar ook een negatief body image.
Wat gebeurt er met je lichaam als je boos wordt?
Wanneer we boos worden, reageert de amygdala (het emotionele centrum van je hersenen die je fight-flight-freeze aanstuurt) met het uitstoten van neurotransmitters en stresshormonen naar het lichaam en de hersenen. Deze stofjes maken het zenuwstelsel wakker en zorgen voor een stoot energie (adrenaline), die zorgen voor een versnelde hartslag, snelle ademhaling, beven en zweten. Zonder dat we het weten is het lichaam klaar om ofwel te vechten of te vluchten voor ons leven.
De reactie van de amygdala is zo primair en supersnel dat het logisch denkende deel van onze hersenen, de prefrontale cortex, achter loopt op de feiten. Met andere woorden het lichaam reageert al voordat jij je ervan bewust bent en voordat jij een plan kan bedenken.
Fight-flight-freeze
Op het moment dat je fight-flight-freeze is geactiveerd kan deze opleving in je zenuwstelsel uren, zelfs dagen, aanhouden. Het kan erg lang duren om weer in een ontspannen staat te komen nadat we boos zijn geworden. En zelfs als we voor ons gevoel afgekoeld zijn, zijn de stresshormonen nog bovengemiddeld hoog aanwezig in ons lichaam. Hierdoor kunnen we nog dagen prikkelbaar zijn en eerder boos worden gemaakt.
Niet goed omgaan met boosheid kan op de lange termijn een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Het maakt daarbij niet uit of de boosheid naar buiten toe wordt uitgedragen of dat het naar binnen toe onderdrukt wordt. Als je op wat voor manier dan ook constant worstelt met boosheid zullen je stress hormonen altijd bovengemiddeld aanwezig zijn in je lichaam. Dit kan je immuunsysteem aantasten, waardoor je vatbaarder bent voor verkoudheden, griep en andere milde ziektes. Maar ook ernstige kwalen zijn in verband gebracht met boosheid. Onderzoek heeft aangetoond dat een grote mate van boosheid hartaanvallen, hoge bloeddruk, maag – en luchtwegproblemen kan veroorzaken. Sommige onderzoeken tonen aan dat de gevolgen van boosheid zelfs tot diabetes en kanker kunnen leiden. Ook kan het ervoor zorgen dat het moeilijker is om met bepaalde stressvolle situaties om te gaan zoals verhuizing, ontslag, overlijden, maar ook “kleinere” dingen zoals drukte en chaos. Paniekaanvallen en depressies zijn ook een uitingsvorm van onderdrukte boosheid.
Heel veel vrouwen die een negatief zelfbeeld hebben, hebben moeite met boosheid. Als je de kracht van boosheid constructief kunt gebruiken dan geeft het je een ongekende kracht en creatieve mogelijkheden.
Wil jij dat ook ervaren?
Tijdens het programma “Love your Body” leer je over de verschillende stadia van boosheid. Van milde irritatie tot woeste razernij. Je krijgt inzicht in jouw reacties in elk stadium. Je leert de signalen in een vroeg stadium te herkennen en wat jij kunt doen om op een gezonde manier uitdrukking te geven aan je boosheid.
Het is ook mogelijk om alleen met boosheid te werken zonder het programma te volgen. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.