Hoe heel je innerlijke kind trauma?

door | 9 juli 2023

Het helen van innerlijk kind trauma is een proces dat gericht is op het genezen van emotionele wonden en traumatische ervaringen die zich hebben voorgedaan in je kindertijd. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen bij het helen van innerlijk kind trauma:

  1. Bewustwording: Word je bewust van de pijnlijke ervaringen uit je kindertijd die nog steeds invloed op je hebben. Identificeer de specifieke gebeurtenissen, emoties en patronen die je wilt helen.
  2. Erkenning en acceptatie: Erken dat je pijnlijke ervaringen hebt gehad en accepteer dat deze een impact hebben gehad op je leven. Sta jezelf toe om de emoties die naar boven komen te voelen, zonder oordeel.
  3. Innerlijk kind werk: Richt je aandacht op je innerlijke kind en creëer een veilige ruimte om met hem/haar in contact te komen. Stel je voor dat je met je jongere zelf praat en luister naar hun behoeften, angsten en pijn. Bied troost, begrip en liefde aan je innerlijke kind.
  4. Innerlijke dialoog: Begin een innerlijke dialoog tussen je volwassen zelf en je innerlijke kind. Geef jezelf de steun, bemoediging en bevestiging die je als kind gemist hebt. Verzeker je innerlijke kind dat je er altijd voor hen zult zijn. Het mooie is dat niemand anders beter weet dan jij, wat je innerlijk kind nodig heeft.
  5. Therapeutische ondersteuning: Overweeg om professionele hulp te zoeken, zoals een ervaren therapeut of counselor die gespecialiseerd is in traumaverwerking en innerlijk kind werk. Zij kunnen je begeleiden bij het proces en je helpen om dieper te graven in je innerlijke kind trauma.
  6. Zelfzorg: Besteed aandacht aan self care die je helpen te ontspannen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en creatieve expressie. Zorg goed voor jezelf op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.
  7. Grenzen stellen: Leer om grenzen te stellen en jezelf te beschermen tegen situaties of mensen die je kunnen triggeren of hertraumatiseren. Wees liefdevol en zorgzaam voor jezelf door te weten wat goed voor je is en wat niet.

Het proces van het helen van innerlijk kind trauma is persoonlijk en kan tijd kosten. Het is belangrijk om geduldig en liefdevol naar jezelf te zijn gedurende dit proces. Onthoud dat het doel is om heling en groei mogelijk te maken, zodat je een gezonder en gelukkiger leven kunt leiden.

Bij Belight kun je terecht voor innerlijk kind heling. Vaak is de pijn te ver weggestopt om er in je eentje bij te komen. Belight heeft veel ervaring en kunde in het begeleiden van anderen naar hun innerlijke kind en naar de heling die daarbij nodig is. Neem hier contact op.