Nu de herfst zijn intrede doet, de dagen korter worden en de lucht grijzer wordt, is de kans groot dat jouw humeur dezelfde kant op gaat. Veel mensen voelen zich rond deze tijd van het jaar wat somberder.
Een somber gevoel overkomt de besten van ons wel eens. Soms is de seizoenswisseling de oorzaak. Soms gebeurt het omdat we overweldigd raken door de dingen die in ons leven gebeuren. Het kan zijn dat we te maken krijgen met gezondheidsproblemen, relatieproblemen, familieproblemen, zaken op het werk, kinderen, ouders of financiële zorgen.
In veel zelfhulp- en spirituele situaties kom ik de verwachting tegen om altijd positief te zijn en boven al deze “lage” trillingen uit te stijgen. Er wordt van ons verwacht dat we onze ‘negatieve/slechte’ gedachten onmiddellijk corrigeren, omdat we ‘slechte’ dingen kunnen manifesteren. Of dat bepaalde angsten, b.v. hoogtevrees afgekeurd wordt, omdat het betekent dat er iets mis is met onze manier van denken. Of er wordt van ons verwacht dat we iemand die ons pijn heeft gedaan onmiddellijk vergeven. Het idee ontstaat dat we ons helemaal niet meer verdrietig, twijfelachtig, boos of verward mogen voelen.
Eerlijk gezegd geloof ik dat we voorzichtig moeten zijn met de verhalen die we onszelf vertellen waardoor we (te lang) in zelfmedelijden blijven hangen en dat we beter onze focus en intentie richten op het bereiken van een hoger perspectief. Ik benadruk echter altijd sterk dat het normaal is dat het pad soms op en neer gaat. Het is belangrijk om tijd en ruimte te geven om te rouwen, om verdriet, woede en pijn te voelen. Het maakt deel uit van de menselijke ervaring en expressie. Als we negeren wat er in het moment aanwezig is, omdat het niet licht en gelukkig genoeg is, is dat een vorm van vluchten. Het is een manier om aan de moeilijkere gevoelens te ontsnappen.
Het idee rond positief denken creëert verwarring en een drang om altijd gelukkig te zijn. Het andere uiterste van positief denken is negatief denken. Teveel hiervan haalt de zuurstof uit de lucht en laat geen ruimte over voor oplossingen. Beide zijn niet erg gecentreerd. Dus wat als we positief denken en negatief denken als twee polariteiten zien? Zoals de twee hoeken van de basis van een driehoek. Wat zou zich bovenaan de driehoek bevinden? Wat is het dat de twee polariteiten overstijgt, maar tegelijkertijd met beide rekening houdt?
Ik gebruik graag de term constructief denken. Constructief denken gaat over praktisch omgaan met wat onze behoeften op dit moment zijn. Om even stil te staan, even adem te halen en te voelen wat ons lichaam nodig heeft. Moeten we ons dapper blijven opstellen en over alles ‘positief blijven’, of moeten we gaan zitten en wat rusten? Vanuit rust, tijd en ruimte om te ervaren wat er is en wat het lichaam nodig heeft kunnen we weer in beweging komen. Misschien kunnen we onszelf bemoedigend toespreken, is het nodig om grenzen te bewaken, is het nodig om te huilen, te gaan wandelen of iemand om hulp te vragen?
Ons lichaam draagt de wijsheid van wat we nodig hebben. In ons huidige samenleving hebben we geleerd dat we alles moeten weten, overal een oplossing voor moeten hebben en altijd maar door moeten gaan. Dit is heel mentaal. Het gaat vaak volledig voorbij aan wat er werkelijk speelt in iemands binnenste.
Door onszelf toe te staan het antwoord nog niet te weten en door aandacht te schenken aan wat er in het lichaam aanwezig is, staan we onszelf toe te zijn met wat er is. Door dat de ruimte te geven die het nodig heeft, ontstaat er op het juiste moment een oplossing. Een bewuste keuze maken om op dit proces te vertrouwen is een vorm van constructief denken. Om te zeggen: “Ik zie de oplossing nog niet, maar ik vertrouw erop dat die op het juiste moment komt”. Constructief denken houdt in dat we tegen onszelf zeggen dat het oké is om de zon vandaag niet te voelen, maar tegelijkertijd onszelf gerust te stellen dat de wolken zullen verdwijnen en weer plaats zullen maken voor de blauwe lucht.
Het kan heel geruststellend zijn om te beseffen dat de zon altijd schijnt. Zelfs ’s nachts schijnt de zon aan de andere kant van de planeet. We hebben de maan die het licht van de zon naar ons terugkaatst. We zitten nooit zonder licht. En zo is het ook in onszelf. Er zullen gevoelens zijn die de dagen soms wat donkerder maken, maar die zullen ook weer voorbij gaan.
Door bewust te zijn van de gevoelens en ze ruimte te geven, zonder er een verhaal op te plakken. En zonder het meteen te willen oplossen ontstaat er ruimte voor nieuwe beweging.
Constructief denken is denken in mogelijkheden en beseffen dat je een keuze hebt!
– Dient deze gedachte mij? Hoe kan ik anders naar deze situatie kijken?
– Hoe kan ik mezelf ondersteunen?
– Ik kies ervoor om te geloven in een oplossing! Ook al zie ik die nu nog niet.
– Ik kies ervoor om te vertrouwen dat het goed komt! Ook al voelt het nu nog niet zo.
– Ik kies ervoor om mezelf te mogen zijn! Ook al voelt dat nu nog niet zo.
De zin beginnen met “IK KIES”, maakt je sterker. Je vertelt jezelf dat je een keuze maakt en dat geeft kracht. Het haalt je uit het gevoel van machteloosheid of overspoeldheid. Misschien is de verandering niet meteen merkbaar, maar de boodschap om dingen in beweging te zetten is gemaakt.
Praktische dingen die je kunt doen om om te gaan met sombere gevoelens zijn:
- Erkennen van gedachten en gevoelens, zonder oordeel.
Veroordeel jezelf niet. Zie deze gedachten en gevoelens als wolken die langs de blauwe lucht voorbij zullen gaan. Er is nu verdriet. Er is nu ongeduld. Ik weet het gewoon even niet. EN DAT IS OK! - Wees bewust en mindful van het moment en je lichaam.
Observeer en gebruik je adem om in het moment te blijven of luister naar een meditatie. - Beweging en Self Care
Zorg dat je in beweging blijft, al zijn het maar kleine dingen. Doe die afwas, maak een korte wandeling, ruim even de was op. Het zorgt voor de aanmaak van endorfines die je een beter humeur kunnen geven. - Delen is Helen
Praat met iemand. Een vriend, vriendin of familielid. Vertel je verhaal. Tip: geef van tevoren aan dat je even je hart wilt luchten en niet meteen op zoek bent naar een oplossing, maar dat je een luisterend oor nodig hebt. Gehoord worden is heel helend. Vaak zul je zien dat je al pratend tot nieuwe inzichten komt. - Dankbaarheid is de sleutel tot liefde
Door te focussen op dankbaarheid voor dingen en mensen om je heen, breng je je gedachten en je gevoel naar de positieve dingen in je leven. Dankbaarheid opent je hart en geeft hoop, verbinding en vertrouwen.
Houden de sombere gedachten aan of heb je er structureel last van in je leven is het aan te raden om een therapeut te vinden om naar eventueel dieperliggende oorzaken te kijken.
Belight helpt je graag met het veranderen van je mindset. Ook met het helen van dieperliggende patronen die ten grondslag liggen aan somberte.