Om te beginnen is het belangrijk om te realiseren dat iedere rol in deze driehoek reageert vanuit slachtofferschap. Elke keer dat we geen verantwoordelijkheid nemen voor onze gedachten of ons gedrag, stappen we in het slachtofferschap. Dit zorgt voor gevoelens van boosheid, angst, schuldgevoel of onvermogen. We voelen ons verraden, beschuldigd of misbruikt door anderen. Deze patronen gaan dieper en zijn helaas onbewuster dan we zelf zouden willen toegeven. En het is vanuit deze gevoelens dat we de Drama Driehoek instappen.
Het slachtofferschap kent 3 gezichten: de AANKLAGER, de REDDER en het SLACHTOFFER.
Ieder mens reageert vanuit elke hoek van de driehoek, maar er is vaak 1 rol waar iemand zich het meest mee identificeert. Als een soort poort waardoor we de driehoek binnen gaan en waar we de meeste tijd doorbrengen. Eenmaal in de driehoek kunnen we alle hoeken bezoeken en de daarbij horende rollen aannemen.
De poort van de AANKLAGER: zien zichzelf als slachtoffer; ze ontkennen /zijn onbewust van hun beschuldigende toon; ze maken ruzie en vallen aan om zichzelf te beschermen. Bij kritiek wijzen ze meteen de vinger naar de ander.
De poort van de REDDER: zien zichzelf als helpers en verzorgers; ze voelen zich belangrijk als ze iemand kunnen redden; ze vinden het moeilijk zichzelf als slachtoffer te zien; zij hebben ALLE antwoorden.
- Aanklager en Redder zijn de extreme polariteiten van het Slachtofferschap
- Aanklager en Redder verbinden zich met anderen vanuit een “hogere” positie in de driehoek
- Ze voelen zich sterker en superieur ten opzichte van degene in de rol van slachtoffer
De poort van het SLACHTOFFER: voelt zich minderwaardig, niet gewild, niet gezien, op neer gekeken door anderen; Rancune bouwt zich op totdat ze in de aanval gaan en wraak nemen omdat ze zijn bekritiseerd, beschuldigt etc
De poort van de driehoek waar we het meest makkelijk de driehoek binnengaan is beïnvloed door beperkende overtuigingen die we vanaf jonge leeftijd over onszelf zijn gaan geloven. Vroege familie dynamieken spelen hierin een grote rol. Maar ook de manier waarop je karakter is opgebouwd bepaalt je “voorkeur”. Vanuit elke hoek reageren we, en zien we de wereld “daarbuiten” weer anders.
Oefeningen voor de Drama Driehoek
Hoe kun je de drama Driehoek doorbreken?
Neem de tijd om jezelf en anderen te observeren om te ontdekken vanuit welke hoek er gesproken en gehandeld wordt. Door het gedrag te herkennen zet je al een grote stap op weg naar verandering.
Het is belangrijk bij jezelf te blijven en na te gaan wat het met je doet als de ander bepaald gedrag vertoont. Welke rol wil jij dan automatisch innemen? Kun je dat voorkomen? In plaats van de reageren kun je voelen waar je op dat moment behoefte aan hebt? Kun je dit uitspreken naar de ander?
Wat ook belangrijk is in het doorbreken van deze patronen is om de gevoelens achter de rollen te adresseren. Vaak voelen we ons ergens niet in gezien of gehoord, we zijn misschien bang om iets kwijt te raken etc. Het zijn vaak onprettige gevoelens waar we liever niet heen gaan. De rollen binnen de drama driehoek zijn veilige opties om ons achter te verstoppen.
- Welke mensen ken je die een duidelijke vertolker zijn van elk van de drie rollen?
- Welke van deze rollen is het meest dominant aanwezig in jou? Wat voor gedrag vertoon je dan? Hoe voel je je als je deze rol vertolkt?
- Kun je jezelf ook in de andere twee rollen herkennen?
En vergeet ook niet eens een kijkje te nemen in je eigen gedachtes of je daar een, of meerdere, van deze rollen kunt ontdekken…we lopen heel wat cirkels door ons eigen Drama Driehoek. De manier waarop we met onszelf omgaan is bepalend voor de manier waarop we met anderen omgaan. En hoe we anderen met ons laten omgaan.
Tijdens het programma ‘Love your Body’ gaan we dieper in op het bewust worden van je eigen patronen binnen de Drama Driehoek. Je leert hoe je buiten de driehoek kan komen te staan. Het bevrijden van jezelf uit de drama driehoek vraagt om bewustzijn, oefening en mildheid. Het levert te je op dat er meer rust en harmonie komt in je leven. En dat je sterker staat in omgang met anderen.