Self Care tips voor een lichter leven

door | 26 april 2023

Self Care kent vele vormen. Meestal wordt gedacht aan maskertjes of een saunabezoek. Manieren om te ontspannen en te genieten en zodoende meer tot jezelf te komen.Dit is zeker waar. Maar voor Belight gaat Self Care veel dieper en breder. Self Care is iets wat je dagelijks doet door bewust goed voor jezelf te zorgen op verschillende niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en sociaal.Fysieke Self Care kan dat zijn door gezond te eten, te sporten/bewegen, je persoonlijke verzorging, massage, een warm bad, water te drinken etc.Emotionele Self Care is bijvoorbeeld dat je je emoties de ruimte geeft. Om ook de minder prettige emoties zoals verdriet en boosheid toe te laten en deze niet weg te drukken. Dat komt namelijk altijd bij je terug to bite you in your ass. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Als je boos bent geweest of een conflict hebt gehad met iemand, is het belangrijk om jezelf te regenereren. De spanning van boosheid of conflict gaat in je lichaam zitten en het is dus goed om bewust los te laten en te ontspannen door van je af te schrijven, wandelen in de natuur, ademhalingstechnieken te doen en/of te knuffelen met iemand die je lief is.

Ook is het goed om emoties te zien als momenten die door je heen “varen”. Het zijn tijdelijke ervaringen die opkomen omdat iets op dat moment raakt. Een emotie heeft zijn eigen tijd nodig en gaat altijd weer over in een andere emotie. Het liefste voelen we ons altijd blij, maar dat is niet realistisch. Vaak creëren we verhalen rondom emoties die een eigen leven gaan leiden. Als we boos zijn kunnen we dat projecteren op anderen en wrok gaan koesteren. Dit vreet energie en houdt je uit balans. Boosheid mag er zijn en vraagt soms om actie. Hoe beter je met je emoties leert omgaan hoe meer harmonie je ervaart in dagelijkse staat van zijn. Mentale Self Care bestaat uit het helder houden van je gedachten. Kritische en negatieve gedachten kunnen voor veel spanning en ondermijning zorgen in je leven. Het is daarom goed om je gedachten mindful/vriendelijk te houden. Dit kun je trainen met meditatie of bewustwordingsoefeningen. Je kunt jezelf mentaal voeden door jezelf te informeren met kennis of onderhoudende gesprekken te voeren over onderwerpen waar je van groeit en leert. Jezelf mentaal uitdagen door puzzels of moeilijke onderwerpen te tackelen is voor sommige mensen ook een vorm van mentale Self Care.

Net als met je emoties, is het het meest gezond om je niet aan gedachten vast te klampen en mee te laten slepen. Het is heel verleidelijk om verhalen te creëren en daarin te gaan geloven. Vooral als het ondermijnende gedachten zijn. Ik nodig je uit om de challenge aan te gaan om de komende week elke dag vriendelijke en ondersteunende gedachten in te zetten. Dingen als: ik kan dit wel. Of ik doe het heel goed. Of ik heb vertrouwen in je/mezelf. Je zult merken dat je na een paar dagen heel anders in het leven staat. Spirituele Self Care is een gevoel van zingeving te hebben in je leven en in de dingen die je doet. Bij het woord spiritualiteit denk men vaak meteen aan yoga en mediteren, wat zeker bevorderlijk is voor het creëren van rust en een verbinding met jezelf. Wandelen in de natuur brengt ons ook in contact met het grotere geheel waar we deel van uitmaken. Kunst is ook een vorm van vervulling en betekenis geven. Er worden universele waarden uitgedrukt die iets raken in ons wezen. Het kan ons doen uitstijgen boven ons kleine zelf. Ons bescheiden maken. Ook in wetenschap kan men deze vervulling en zingeving vinden. Door het besef van de werking van de natuur en de verbondenheid van alles kan men in contact komen met een gevoel van overstijgende schoonheid en de grootsheid van het leven.  Door te mediteren, een museum te bezoeken, jezelf creatief te uiten of door anderen te helpen kun je even uit je eigen persoonlijke cocon komen en contact maken met overstijgende universele waarden die ons als mens verbinden.

De een is meer op zoek naar een spirituele verbinding dan de ander. Heb jij de behoefte aan spirituele verbinding en je sensitieve kant meer ruimte wil geven dan wil ik je uitnodigen een behandeling bij Belight te ondergaan. Met de methode waarmee ik werk kom je in gesprek met je eigen ziel. Sociale self care is dat we als mens groepsdieren zijn en sociaal contact kan ons bewezen gelukkiger en gezonder maken/houden.  In de winter zijn we meer binnenshuis en nemen we minder de tijd voor een praatje op straat. Nu het voorjaar op de stoep staat kunnen we meer naar buiten gaan en elkaar ontmoeten.

Wat ga jij doen om beter voor jezelf te zorgen?Heb je hulp nodig? Ik help je graag ontrafelen waar je vastloopt en tips te geven hoe jij meer Tender Love and Care in je leven kunt toevoegen. Met mijn behandelingen faciliteer ik het contact met de stem van je ziel. Je raakt die diepere lagen van jezelf die misschien verborgen liggen.

Voor mij voelt het als thuiskomen in mezelf. Dat zorgt ervoor dat ik meer liefde voor mezelf voel en daardoor automatisch beter voor mezelf wil zorgen. Ik gun dit iedereen en heet je welkom in mijn praktijk.