Wat is een familie opstelling in Het Veld?

door | 17 september 2023

Sinds de introductie van de astro-opstellingen een maand of twee geleden werk ik veel meer met opstellingen in “Het Veld” dan anders. Een Life Alignment balans is zeker ook in afstemming met Het Veld. Maar om met stoelen te schuiven en informatie daarop te ontvangen is toch anders. Er zijn meerdere manieren om in Het Veld te werken, daarom leek het me leuk om er iets meer over te vertellen. 

De meest bekende vorm van opstellingen zijn familie opstellingen. Praktische gezien gaat het als volgt. Je gebruikt een stoel die representant staat voor een familielid. Je zet de stoelen intuïtief neer in de ruimte. Je gaat op de stoelen zitten en ontvangt informatie die je wat vertelt over die persoon op die plek. Zodoende leer je meer over de verborgen patronen in je familiesysteem die van invloed zijn geweest bij jouw opvoeding en vorming tot wie je nu bent. 


Je kunt ook stenen, kurken, papier, kussens of andere voorwerpen gebruiken voor een opstelling

Wat is het doel en het nut van een opstelling?
Het nut van een opstelling is dat je verborgen informatie ontvangt over jouw familiegeschiedenis. De ervaringen en gevoelens die niet verteld werden, onbewust of zelfs geheim waren. Deze heb je als kind wel degelijk opgepikt en gevoeld en ze zijn van invloed geweest op je vorming en groei. Omdat ze niet bewust waren hebben ze een onbewuste invloed gehad. Veel van de patronen, gevoelens, angsten, dynamieken die je als volwassene hebt komen voort uit deze onbewuste lagen. Het is daarom heel inzichtelijk en helend om hier zicht op te krijgen. Je krijgt hier vaak geen zicht op als je dezelfde verhalen blijft herhalen of alleen maar praat over vroeger, zoals in veel therapieën gebeurt. Soms is de ervaring vanuit Het Veld nodig om de poort naar de onderdrukte gevoelens te openen. 

De oorsprong van opstellingen is niet helemaal bekend. Het wordt al eeuwenlang overal in de wereld gebuikt om in verbinding te treden met het onzichtbare. In het Westen wordt gezegd dat Bert Hellingen de grondlegger is van de opstellingen, maar hij heeft zich laten inspireren door stammen in Afrika waar hij een tijd gewoond heeft. Heiliger heeft het naar het Westen gebracht en in een familiesystemische context geplaatst. In werkelijkheid kun je alles opstellen wat je maar kunt bedenken. 

Andere vormen van opstellingen
Er worden sinds een paar jaar zelfs bedrijfsopstellingen gedaan die wat vertellen over verborgen dynamieken binnen een organisatie. In veel spirituele en religieuze kringen worden al eeuwenlang opstellingen gedaan.


Zouden met dit soort formaties ook IN-formatie verzameld zijn?

Zelf heb ik gewerkt bij een Coaching -en Trainingsbedrijf dat opstellingen deed ter ondersteuning van het persoonlijkheidsprofiel dat zij hadden ontwikkeld. Zo kon je in de ervaring zien en voelen wat elk onderdeel van de persoonlijkheidskaart bij jou teweeg bracht. Dit zorgde ervoor dat je precies wist wat het betekende om bijvoorbeeld een gele leeuw te zijn, of een witte vogel.
We nodigden ook experts uit op het gebied van bv de Maya astrologie en organiseerden opstellingen waarin ieder zegel in zijn essentie te zien was. Dat werd dan een “theater” genoemd. Daar heb ik hele bijzondere en prachtige dingen gezien! 

Wat is dan Het Veld? 
Bij dat bedrijf noemden we het Het PlasmaVeld. Dat vind ik nog steeds een mooie beschrijving. Plasma is de vierde aggregatietoestand naast vast-vloeibaar-gas-en dan dus plasma. Zonder heel technisch te worden probeer ik het uit te leggen zodat het mijn bedoeling van Het Veld goed weergeeft..

Iedere aggregatie fase gaat over in de volgende, in de volgorde zoals boven beschreven. Vast wordt vloeibaar, dat is een zichtbaar verschil. Vloeibaar naar gas is ook zichtbaar, hoewel je gas niet kunt zien, kun je wel zien dat het niet meer vloeibaar is. Van gas naar plasma is niet goed zichtbaar en toch verandert het gas naar een geïoniseerde staat dat plasma wordt genoemd. En nu komt het interessantste stuk: 99% van de bekende materie uit het heelal bestaat uit plasma (de andere 1% is donkere materie). Plasma is dus eigenlijk alles en overal. Plasma kan elektriciteit geleiden en het reageert op elektrische en magnetische velden. 
Daarom vind ik het zo’n goede beschrijving (hoewel natuurkundigen bij mijn koppeling misschien hun wenkbrauwen zullen optrekken), want Het Veld zie ik als een samensmelting van de onbewuste, bewuste en hoger bewuste collectieve ervaring. Het is één Wetend Veld waarin alle ervaringen aanwezig zijn en waar alles met elkaar verbonden is. 


Wij zijn kosmische wezens verbonden in één groot plasma veld

Zodoende kunnen de onbewuste, geheime, onvertelde, niet geuite, weggestopte, onderdrukte en onzichtbare delen zo goed voelbaar worden. Ze zijn er namelijk al de hele tijd. Wij, vooral de Westerse stroming in de wereld, denken dat we alles onder controle hebben, dat we met ons ratio alles kunnen begrijpen dat als we iets niet kunnen zien/waarnemen het er ook niet is. 

Toch zijn er veel mensen die een opstelling doen en erachter komen dat de ervaringen uit hun jeugd, de pijnlijke ervaringen die zijn weggestopt, nog steeds wel degelijk van invloed zijn in hun dagelijkse bestaan. Of dat de invloed van de planeten wel degelijk voelbaar zijn. 

Alles is energie en alles is met elkaar verbonden. In de kwantumfysica zijn ze daar achter. Maar hoe ver dit gaat is denk ik niet te bevatten en ik kijk uit naar de nieuwe ontdekkingen die op dit gebied gedaan worden.

Helen door Ervaring
Ondertussen werk ik gewoon door in Het Veld omdat het heel snel, duidelijk en effectief is. Dat wat er op dat moment speelt, komt op. Je kunt het meteen ervaren. Door die gevoelens de ruimte te geven om gezien en gevoeld te worden, heel je jezelf. Daar zit heel veel kracht en schoonheid in. Om te werken met de essentie van wat er is. Puur, onschuldig, waar en present. Transformatie vanuit die staat is enorm snel! 

Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is deze vorm van heling enorm waardevol geweest!! Ik had bepaalde dingen van vroeger anders niet boven tafel kunnen krijgen. Als mens kunnen we onszelf heel veel wijs maken over hoe goed we omgaan met ons verleden. En zelfs de indruk wekken dat er helemaal niets aan de hand is.  

Maar als we ons afstemmen op Het Veld,  blijkt dat er toch nog delen zijn die om aandacht vragen. Dat zijn de schaduwstukken. Die waren te pijnlijk en zitten te dicht onder de huid, waardoor ze heel moeilijk door jezelf te zien zijn. Daarom is deze vorm van therapie zo waardevol. Het gaat voorbij aan de verhalen en aan de mind die ons heel slim van die pijnstukken kan weghouden. 

En jij?
Loop jij tegen dingen aan in jezelf waar je maar niet uit komt? Heb je het idee dat er nog onbewuste stukken zijn die je in de weg zitten in je dagelijkse leven? Misschien is een opstelling in Het Veld wel iets voor jou!? 


Ik spring met je mee in Het Veld om boven tafel te krijgen wat jou in de weg zit in je dagelijkse leven!

Reflectie op de zomeractie Astro Opstellingen
Door de zomeractie op de Astro-Opstelling heb ik de afgelopen weken veel opstellingen gedaan over de invloed van de Drie Lichten (de Zon, de Maan en de Ascendant). Ik sta telkens weer verteld van de krachtige transformatie die dit oplevert. Iedereen ontvangt bijzondere inzichten en hele diepe heling. Deze drie elementen zijn heel bepalend en vormend voor jouw gedragspatronen en je overlevingsmechanisme.
Het is een van de meest krachtige en directe vormen van transformatie die ik tot nu toe ben tegen gekomen. 

Naast opstellingen over jouw zon, maan en ascendant, doe ik ook familie opstellingen, chakra opstellingen, innerlijk kind opstellingen, moeilijke emoties, je houding ten aanzien van een bepaald thema en nog veel andere onderwerpen. Ook geef ik Life Alignment Balances.

Neem contact op als je meer wilt weten.